Mijn Groen - Ons Groen
Ineke de Jong – de Vroege

Een kijkje in de regio

Rondje Zuid-Holland
Verbinding tussen stad en land

De provincie heeft in haar provinciale structuurvisie zes landschappen aangewezen, die in recreatief opzicht aantrekkelijker moeten worden en beter benut. Deze landschappen gaan over regiogrenzen heen. Kees Verdouw is projectleider van ‘Mijn Groen - Ons Groen’.

 Lees verder 

 

Vernieuwende aanpak

“De provincie start met een allesomvattend investeringsprogramma voor drie gebieden tussen Den Haag en Leiden. Dit is overeengekomen met Haaglanden en Holland-Rijnland in september 2010; ook de (stedelijke) gemeenten en Hoogheemraadschap Rijnland doen mee. Naar verwachting ligt er eind 2013 een volwaardig en breed gedragen businessplan.”

“We kijken vooral naar wat groen betekent voor bewoners en bedrijven en organiseren daarvoor zogenoemde droombijeenkomsten onder het motto: ‘waar droomt u van als u nadenkt over de natuur?’ Dit doen we vanuit de gedachte dat elk idee goede elementen kan bevatten. In Leiden-Noord kwamen daar bijvoorbeeld een rondje om de Kaag en openbare plukvelden uit. In een vervolgbijeenkomst stellen we dan een schema op om de haalbaarheid te testen. Daarbij kijken we naar wat burgers of bedrijven zelf kunnen doen, ook financieel. De beste ideeën werken we dan uit. Het plan is om deze droombijeenkomsten ook te gaan houden voor bedrijventerreinen.”

Drie gebieden tussen Den Haag en Leiden

Omdat er sprake is van een vernieuwende aanpak en andere regio’s in Europa ook bezig zijn met groenblauwe ‘dooradering’ en zogenoemde ecosysteemdiensten is dit project onderdeel van het INTERREG-project. De EU betaalt ongeveer de helft van de projectkosten.