Vage taal tot kunst verheven!
Irene Fransen
 
Schrijftips

Vage taal bestaat uit woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, voor meer uitleg vatbaar, misleidend en overbodig zijn en dus storend.

Lees verder

 
Vaagtaalverkiezing vanaf 2008
 

De top tien in 2011

Hoe kun je in je kracht staan (1) als gedoogkabinet? Minister Leers pareerde deze vraag handig met een welgemeend ‘het heeft mijn aandacht’ (2). Intussen ergerde premier Rutte zich groen en geel aan de oppositie die alles decontextualiseerde (3). Gelukkig zijn alle politici het over één ding roerend eens: Nederland moet duurzaam (4) worden, dat is het allerbelangrijkste. Dat woord blijft hoge ogen gooien in de vaagtaalverkiezing. Het was ooit vooral iets groens of milieuvriendelijks maar heeft in tijden van crisis meer met de toekomst te maken. Mijn ABP, mijn ING (5), vooral jongeren hebben er een hekel aan, zeker als ze dan ineens met u worden aangesproken: “Hebt u een vraag over uw Mijn NS?”. En wat moeten we ons voorstellen bij een beleidshandreiking (6)? En het is duidelijk, vroeger werkten we dom, star en niet dynamisch. Maar nu we het Nieuwe Werken (7) hebben uitgevonden, is alles beter. Mijn moeder ging vroeger graag naar de huishoudbeurs maar dat is zo vorige eeuws. Gelukkig is die oubolligheid gepimped naar een Life Style Event (8). Bezuinigen is een heel vies woord, daarom noemen we het ombuigen of heroverwegen. Helaas zijn er altijd weer betweters

die per se willen uitleggen wat een heroverweging ook alweer is. ‘De ambtelijke werkgroep heroverweging (9) heeft zich strikt aan de opdracht gehouden om tot bezuinigingsvoorstellen te komen’. En Nederlanders zijn melkmuilen, dat weten we allemaal. Maar met het woord melk hoef je bij reclamelui niet meer aan te komen. Die spreken liever over functionele zuivel (10).

Winnaars vanaf 2008

2008 1. iets een plekje geven
2. proactief
3. het kan toch niet zo zijn dat…
2009 1. je ding doen
2. een stukje
3. (wederom) proactief
2010 1. ik heb zoiets van…
2. 2.0
3. mensenmens
 
  • Medewerkers zijn tegenwoordig proactief en in het bezit van krachtige kerncompetenties.
  • Ambtenaren presenteren hun beleid dat ervoor moet zorgen dat ‘het beleid ten aanzien van beleidsresistente burgers handjes en voetjes krijgt’.
  • Criminele jongeren heten tegenwoordig kansjongeren die in kanswijken wonen, want kansen zijn altijd goed.

Vage taal lijkt op een besmettelijke ziekte die overal de kop opsteekt. Taalkundigen proberen de ziekte in de kiem te smoren en schrijven al een paar jaar een zogenoemde ‘vaagtaalverkiezing’ uit.

Zomaar een verkiezing en voor discussie vatbaar maar door ons moeiteloos aan te vullen. We komen de woorden dagelijks tegen. Daarom: stuur ons jullie voorbeelden van vage taal en wij presenteren dan binnenkort onze eigen provinciale vaagtaal top tien.