Jan van Straalen en Frans van der Meer
Pim Jansen
 
De Wissel

Jan van Straalen

coördinator Bestuurlijke Zaken en Lokaal Bestuur bij de afdeling Bestuur

 Lees verder 

Frans van der Meer

regiohoofd Kust bij de Groenservice Zuid-Holland

 Lees verder 

 
Frans van der Meer
 
Jan van Straalen
 
 
 

Op bezoek bij Jan

“Ik snap heel goed dat Jan enthousiast was over het uitzicht vanaf mijn bureau, maar ook zo’n uitzicht went, hoor. Ja, inderdaad, Den Haag is een andere wereld. Neem alleen al de lunch: hier zitten we met een man of vijf aan de keukentafel met onze broodtrommeltjes en een cup-a-soup. Dan is het Haagse bedrijfsrestaurant met zijn uitgebreide sortering en zijn honderden ambtenaren wel een belevenis.”

“Jan en ik werken allebei voor besturen: zo krijg ik mijn opdrachten van de natuur- en recreatieschappen. Maar zijn werk is ‘dienender’ dan het mijne. Jan nam me mee naar het wekelijkse werkoverleg met gedeputeerde Rik Janssen. Daar werd in hoog tempo héél veel besproken. De gedeputeerde werd als het ware volgestopt met kennis over alle onderwerpen die deze week langs hem zouden komen. Hij wist overal van en stelde scherpe vragen. Bij mijn vergaderingen gaat het er anders aan toe. Toch heb ik wel wat opgestoken van deze manier van vergaderen. Een goede voorbereiding van agendapunten en heldere besluiten, dat neem ik in het vervolg mee in mijn eigen werk.”

 

Op bezoek bij Frans

“Op weg naar hem toe rij je dwars door het industriële gebied van de Rotterdamse haven. Zijn regiokantoor staat echter aan de oever van het Brielse Meer. Een prachtige oase, met een fantastisch uitzicht. Ik wilde meteen met hem van baan ruilen. En dan ’s zomers na werktijd met een bootje het water op… Het was duidelijk: dit is een andere wereld dan ‘Den Haag’. Zo hoorde ik voor het eerst dat er ‘provinciale politiehonden’ bestaan, die de toezichthouders vergezellen.”

“Als leidinggevende van acht mensen zit Frans vaker achter zijn bureau dan je misschien zou denken. Hij houdt zich ook bezig met startgesprekken en dergelijke. Maar in de vergaderingen waar ik met Frans ben geweest wordt gesproken over heel praktische zaken. Terwijl mijn werk vooral beleidsontwikkeling is, zie je hier juist de provincie in uitvoering. En net als ik denk dat ik een beleidsterm herken, blijkt toch die andere wereld. Als ík het over herindeling heb, gaat het per definitie over gemeentelijke herindeling. Maar tijdens een overleg met de gemeente Westvoorne ging het opeens over herindeling van parkeerplaatsen bij het strand. Tja, dat kan natuurlijk ook!”