Danyo Romijn
Mike de Ruiter

Heb jij een bijzonder kunstwerk? Of weet jij iemand die weg is van een schilderij, standbeeld of mooie creatie? Laat het ons weten! Stuur een mail naar vigilate@pzh.nl en laat je collega's mee genieten.

Het kunstwerk van

Muziek als rode draad

Danyo Romijn, applicatiespecialist bij bureau Applicatie Services, identificeert zich al van jongs af aan met muziek. Tegenwoordig maakt hij zelfs cd's. “Muziek is altijd een onderdeel geweest van mijn leven. Op mijn zesde luisterde ik al actief naar o.a. Pink Floyd, Mike Oldfield, Queen en de Beatles op mijn eigen platenspeler.”

 Lees verder 

 

Schilderen met muziek

In de jaren '80 volgde Danyo pianolessen. Daarna is hij ook gitaar gaan spelen in diverse metalbandjes. “Mijn eerste liefde bleef toch trekken en ik werd toetsenist bij een Pink Floyd-coverproject.” Door de synthesizer ontstond belangstelling voor de groten op dat gebied, Jean Michel Jarre en Tangerine Dream. Zij waren echte pioniers. Danyo: “Vooral analoge synthesizermuziek spreekt mij aan.”

Eigen cd

Al in 1997 maakte Danyo zijn eerste cd, met slechts twee synthesizers. Desondanks kreeg hij positieve recensies. Niet gespeend van enige zelfkritiek, investeerde hij in meer apparatuur en ging weer in een band spelen. Ditmaal in een progressieve trance rockband, Nangyala, die rock met moderne invloeden maakte. “Met deze band hebben we zelfs een videoclip gemaakt die op TV-West Anouk van de eerste plaats stootte.”

“En we waren de eerste band die een live optreden had in het Omniversum. Met die band hebben we ook nog een demo-cd gemaakt.”

Vooral analoge synthesizermuziek spreekt mij aan

Danyo ontdekte dat componeren hem toch meer trok dan live spelen. “Dan kan ik mijn fantasie laten gaan en een mysterieuze wereld creëren, net zoals Jean Michel Jarre en Vangelis.” Zo ontstond zijn tweede cd, Avoidance, die is uitgebracht in eigen beheer. De cd is te beluisteren en te bestellen voor 10 euro via www.danyo.nl/void.

Cover

“De cd-cover is een afbeelding van het schilderij 'de verzoeking van de heilige St. Antonius' uit 1515, van de Duitse schilder Matthias Grünewalt. Het schilderij stelt het Sint Antoniusvuur voor dat mensen om onverklaarbare reden krankzinnig maakte. Ik vond het schilderij (stammend uit de donkere Middeleeuwen) qua sfeer wel passen bij de muziek.”