Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem
Aja den Hertog
 
Even voorstellen
 
De afdeling en haar ‘bewoners’
 
Nieuwe manier van werken
 
PZH ORGANOGRAM
 
Het stokje overdragen

Volgende keer is de afdeling Ontwikkeling en Grondzaken (OGZ) aan de beurt. Alex heeft de volgende vraag: Waar begint en eindigt je provinciale rol als het om taken van OGZ gaat? Neem bijvoorbeeld grondexploitatie: hoe kan de provincie ontwikkelingen op dat terrein stimuleren, zonder op de stoel van gemeenten te gaan zitten?

 

De afdeling en haar ‘bewoners’

“Wat mensen op de afdeling doen is afhankelijk van het taakveld. We oefenen in elk geval in samenwerken met ambitie en zetten daarmee de trend. En we zijn oplossingsgericht en creatief."

"Bodem heeft te maken met een verschuiving: saneringstaken komen bij de regionale uitvoeringsdiensten en er komt meer aandacht voor ontwikkelingen die met de ondergrond te maken hebben, zoals winning van schaliegas, ondergrondse opslag, geothermie en warmte-/koudeopslag. In de Bodemvisie 2012 zal de provincie haar visie op die ontwikkelingen kenbaar maken. Bij Wonen houden we er rekening mee dat er op de woningmarkt meer vanuit de vraag dan vanuit het aanbod gewerkt moet worden. Woningbouwcijfers moeten naar beneden worden bijgesteld; we hebben minder woningen nodig dan eerst gedacht. Die woningen moeten wel in de juiste milieus komen, niemand heeft meer behoefte aan Vinexwijken.

Bij Ruimte gaan we rond 2014 de structuurvisie helemaal herzien. We gaan meer sturen op ruimtelijke kwaliteit, dus op de vraag hoe je vernieuwingen goed in de omgeving inpast.

Daarvoor maken we ook gebiedsprofielen, waarin we de karakteristieken van een gebied beschrijven, zodat toekomstige ontwikkelaars daar hun voordeel mee kunnen doen. We gaan het stedelijk netwerk versterken en meer verbinden met bijvoorbeeld de Stedenbaan, een hoogwaardig openbaar vervoersnetwerk.”

“Al met al ligt er heel wat werk en daarbij telt ook mee, dat het Rijk sinds de decentralisatie in 2010, waarbij de provincie meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden kreeg, over onze schouder meekijkt. We moeten het wel waarmaken, dat vinden we zelf ook.”

In de afdeling werken tussen de 110 en 120 mensen, verdeeld over drie bureaus:

  • Bureau Visie, Ontwerp en Strategie (VOS), met Olga Arandjelovic aan het hoofd en Joost Möhlmann als tijdelijk waarnemer;
  • Bureau Ontwikkeling en Realisatie (BOR), met Laurens van Herpt en Marcel de Bolster, beiden waarnemend;
  • Bureau Bodemontwikkeling en Nazorg (BON), met bureauhoofd Marcel de Bolster.

We zijn bezig om het wij-gevoel verder te ontwikkelen. Daarvoor moeten mensen bereid zijn zich in hun collega's te verplaatsen. Dat geldt met name voor de wisselwerking tussen de bureaus VOS en BOR. De sfeer is trouwens goed en daar doen we ook veel aan, met interne lunches, RO-café's met genodigden van buiten erbij, intervisietrajecten, zeepkistsessies, uitjes en borrels.

Samenwerking is er eigenlijk met alle beleidsafdelingen, dus Mobiliteit en Milieu, Water en Groen, Bestuur en Samenleving en Economie. We weten elkaar steeds beter te vinden. Alleen de onderlinge afstemming naar buiten kan nog beter.”

De afdeling als onderdeel van het menselijk lichaam

Alex vergelijkt de afdeling met de creatieve rechter hersenhelft. "Oh, is die al vergeven aan Mobiliteit en Milieu? Moet ik toch eens met Bert Jacobs gaan praten. Het kloppend hart zou ook nog kunnen, maar die rechter hersenhelft spreekt mij wel het meeste aan.”

 

Nieuwe manier van werken

“De verhuizing naar een nieuwe werkomgeving en de introductie van de nieuwe manier van werken zijn een groot project geweest. De eerste indrukken en geluiden zijn positief. Het is natuurlijk erg actueel: straks krijgen alle medewerkers ermee te maken.” Alex heeft ook een helder antwoord op de vraag van I&A (Vigilate 2) of het nieuwe werken bijdraagt aan betere producten: “ We zien meer van elkaar waar we mee bezig zijn en dat leidt tot betere producten. Op de buitenwereld en op het draagvlak voor beleid heeft het nieuwe werken nog niet zoveel impact.”

Ruimtelijke ordening

“Ruimtelijke ordening is een kerntaak van de provincie. Het instrumentarium dat wij hier ontwikkelen is van belang voor alle andere sectoren en taakvelden, of het nu om kantorenbouw gaat of om de Ecologische Hoofdstructuur.” Wat merken collega's, andere overheden, organisaties en burgers van het werk van de afdeling? “De structuurvisie is eigenlijk het duidelijkst, met het hele proces er omheen, zoals gesprekken met gemeenten,

overleg met andere afdelingen en inspraak waar belanghebbenden hun stem laten horen. Zo waren er bij de hoorzitting over actualisering van de structuurvisie, die Provinciale Staten in januari organiseerde, 35 insprekers en meer dan 100 belangstellenden.”

“De politiek heeft veel invloed. Net als bij voetbal heeft iedereen verstand van ruimtelijke ontwikkeling. Verschillende functies, zoals wonen en werken, hebben invloed op de waarde van de grond en dat raakt voor eigenaren ook aan emoties. Na de hoorzitting in januari kwamen er dan ook heel wat Statenvragen.”

 

organogram pzh