Stagebeleid bij de provincie
Mike de Ruiter
 
Redactioneel artikel
 
Hans van Kleef
 

Voorloper: Hans van Kleef

Waarom boden jullie al stages aan voor het stagebeleid er was?
“Ik heb een achtergrond als docent en ben examinator voor verschillende beveiligingsvakken en ik vond dat we ook stageplekken moesten aanbieden aan MBO-leerlingen. We hebben een lesplan gemaakt om erkend te worden door ECABO (Economisch en administratief beroepsonderwijs). Daarna hebben we een pilot opgezet met het ROC Zadkine (Regionaal Opleidingscentrum) met één stagiair, een re-integratiekandidaat. Dit traject liep goed en maakte onze eigen beveiligingsmensen, aangesteld en opgeleid als begeleider, alleen maar enthousiaster. Via het ROC Zadkine hadden we inmiddels meerdere re-integratiekandidaten het afgelopen jaar. Daarnaast hebben we sinds dit jaar ook een stagiair op MBOII-niveau via ROC Mondriaan Den Haag. Deze kandidaat wil via het reguliere onderwijs instromen in de beveiligingsbranche. Alle kandidaten worden gescreend en hebben met de stagebegeleider en mijzelf een sollicitatiegesprek voordat we ze aannemen als zogenoemde aspirant-beveiliger.”

Hoe loopt het?
“Goed. ECABO heeft ‘onze’ stagiairs na afloop geïnterviewd als onderdeel van een audit en wij kregen het rapportcijfer acht voor ons stageleerbedrijf. Wij doen het dus goed en dat geldt ook voor de stagiairs. Zij hebben allemaal een diploma gehaald en een baan in de beveiliging gevonden. Op dit moment lopen er twee stagiairs, Rob Haus en Jasper Lepper. Eigenlijk doen ze alles al en ze zijn boven de sterkte. In 2012 gaan we nog een stapje verder en bieden we stageplekken aan leerlingen van niveau 3 (Coördinator beveiliging). Hiervoor zullen we binnenkort een lesplan aanbieden aan ECABO waarna we een erkenning hopen te krijgen. Een van onze eigen beveiligers start met de opleiding Coördinator beveiliging. Hij doorloopt een deel van zijn verplichte stage bij ons en ik ben zijn stagebegeleider.”

Hoe is de verhouding tot het nieuwe stagebeleid?
“Dat is een goede vraag. Wij hadden al stagiairs voordat het nieuwe stagebeleid er was. Allemaal opgezet in samenwerking met PPO overigens. Naast de opleiding beveiliging is de provincie ook al voor andere opleidingen een door ECABO erkend stageleerbedrijf.”