Stagebeleid bij de provincie
Mike de Ruiter
 
Redactioneel artikel
 
Berend van der Molen
 

Ervaringsdeskundige: Berend van der Molen

Hoe ben je bij de provincie terechtgekomen?
“Via de universiteit. Ik kende een student die eerder stage had gelopen, een zoon van een werknemer van de provincie.”

Wat heb je bij bureau Bestuurlijke Zaken en Toezicht gedaan?
“Onderzoek vanuit mijn opleiding over gemeentelijke herindelingen. Ik liep mee met mensen uit het bureau. Ik heb ook meegelopen bij een Europese subsidieverstrekking voor geothermie. En ik heb nog een fractievergadering van D66 bijgewoond.”

Had je een stagebegeleider?
“Ja, Joke Welsink. Zij introduceerde mij bij collega’s, ondersteunde mij bij mijn onderzoek, betrok mij bij haar werkzaamheden en was mijn aanspreekpunt voor vragen.”

Wat heb je geleerd tijdens je stage?
“Ik heb veel ervaring opgedaan en met veel mensen gesproken. Wat mij trouwens opviel, is de open houding van mensen. En ook dat je van je studententijd moet genieten, want het werkende leven van 9 tot 5 is best zwaar.”

Heb je nog verbeterpunten?
“Voor de provincie eigenlijk niet, zij doet het best goed. Wel tips voor mijzelf en andere studenten: Lees je in een vroeg stadium in; zorg dat je een aantal voorgesprekken hebt met de organisatie, zodat je van tevoren al goed helder hebt wat je moet onderzoeken, want een maand stage is redelijk kort; de combinatie onderzoek en ervaring opdoen is best een lastige. Terugkijkend had ik een betere wekelijkse balans willen hebben tussen ervaring opdoen en werken aan het onderzoek.”

Kreeg je een stagevergoeding?
“Ja, € 240 netto.”

Wat was je opdracht?
“Het doorlopen van een onderzoekscyclus, kennis opdoen van de organisatie en werken aan een professionele houding. En ook het in praktijk kunnen brengen van de theoretische kennis.”

Heeft je stage je beeld van de provincie veranderd?
“Mijn beeld van de provincie was eerst puur theoretisch, in de praktijk verraste de open houding van de collega’s mij. Dat vond ik erg prettig.”

Met het nieuwe stagebeleid werkt de provincie aan verdere professionalisering. Jouw stage was daar nog net voor. Wat vind je daarvan?
“Een goede voorbereiding door de organisatie is heel belangrijk en die was in mijn geval al voor het nieuwe stagebeleid dik in orde.”